مدير آب و خاك و امور فني و مهندسي سازمان جهادكشاورزي استان زنجان گفت: استفاده از سيستم آبياري مكانيزه حدود 30 درصد از توليدات محصولات كشاورزي را افزايش ميدهد.
بهمن اسكندري با اشاره به اينكه در چند سال اخير برداشتهاي بيرويه آب و كاهش بارندگي، مشكلاتي را در تأمين آب كشاورزي بهوجود آورده است، اظهار كرد: وجود چاههاي غيرمجاز و فاقد پروانه در استان كه براساس مصوبات شوراي حفاظت از منابع آب زيرزميني ميبايست مديريت شود، از ديگر مسائلي است كه به كمبود آب كشاورزي، دامن زده است.
وي با تأكيد بر لزوم مديريت بهينه آب در استان زنجان، افزود: بايد بهگونهاي برنامهريزي كرد كه از حداقل آب، حداكثر بهرهبرداري را داشته باشيم كه لازمه اين كار، مكانيزه كردن سيستم آبياري مزارع است.
اسكندري با يادآوري اينكه تسطيح اراضي كشاورزي موجب سهولت آبياري توسط كشاورزان خواهد شد، ادامه داد: متأسفانه در استان زنجان استقبال خوبي از تسطيح اراضي توسط كشاورزان صورت نميگيرد كه اين مسئله بهدليل كم بودن عمق خاك كشاورزي است.
اين مقام مسئول با اشاره به اينكه اولويت كار سازمان جهادكشاورزي در شرايط فعلي، ترويج اجراي آبياري تحت فشار در اراضي كشاورزي استان است، گفت: با توجه به اينكه از اين پس استفاده از سيستمهاي مكانيزه آبياري توسط كشاورزان اجباري است، دولت نيز حمايتهاي مطلوبي در راستاي گسترش و ترويج آبياري تحت فشار انجام ميدهد.
وي با بيان اينكه بهمنظور كاهش مصرف آب در بخش كشاورزي، كنتورهاي هوشمند آب و برق در چاههاي استان نصب ميشود، يادآور شد: در سال گذشته حدود 200 حلقه از چاهها به اين كنتورها مجهز شده و اين در حالي است كه شركت آب منطقهاي و شركت توزيع برق استان، متعهد شدهاند كه تا پايان شهريورماه امسال 800 مورد از چاهها را به اين كنتورها مجهز كنند.
مدير آب و خاك جهادكشاورزي زنجان در ادامه اظهار كرد: در صورت نصب كنتورهاي هوشمند، كشاورزان قادر خواهند بود تنها از 2 تا 3 هزار ساعت در سال كه ميزان آن در پروانه چاه قيد شده، از آب براي مصارف كشاورزي استفاده كنند، لذا كشاورزاني كه براي آبياري مزارع خود برنامهريزي درستي نداشته باشند، با مشكل مواجه خواهند بود.
اين مقام مسئول در رابطه با هزينههاي اجرايي كردن سيستم آبياري تحت فشار، افزود: بهطور ميانگين 3 ميليون و 700 هزار تومان براي مكانيزه كردن سيستم آبياري يك هكتار از اراضي كشاورزي، هزينه مورد نياز است و اين در حالي است كه 50 درصد از اين هزينه را دولت بهصورت بلاعوض پرداخت كرده و 50 درصد ديگر را بهصورت تسهيلات با بهره 12 درصد به كشاورزان ارائه ميدهد.
اسكندري با اشاره به اينكه در حال حاضر استفاده از اين سيستم در بين كشاورزان بهخوبي نهادينه شده است، تصريح كرد: اگر استفاده از اين سيستم بهدرستي مديريت نشده و برنامه آبياري محصولات به اين روش بهخوبي اجرا نگردد، احتمال وارد آمدن خسارت نيز وجود دارد.
وي، به وجود دو نوع سيستم آبياري قطرهاي و باراني، اشاره كرد و گفت: سيستم نواري (تيپ) از انواع آبياري قطرهاي و سيستمهاي سنترپيوت، لينير و كلاسيك ثابت جزو آبياري باراني ميباشند. همچنين انعقاد تفاهمنامه بين انجمن صنفي مهندسين آب، بهمنظور پذيرش درخواستهاي كشاورزان و پيگيري پرونده آنها براي ايجاد سيستم آبياري تحت فشار و نيز طراحي نرمافزاري تحت وب براي ثبتنام رايگان كشاورزان، از جمله فعاليتهايي است كه منحصرا در استان زنجان صورت گرفته است.